Press "Enter" to skip to content

De meest voorkomende fouten tijdens het rijexamen

 

Wanneer je eindelijk mag afrijden, brengt dit een hoop stress met zich mee. Soms zit je stijf van de zenuwen achter het stuur, waardoor je ineens fouten gaat maken; fouten die je normaal nooit maakt. De examinator ziet jou alleen op dit moment, waardoor je niet kunt terugvallen op jouw rijlessen. Maar welke fouten worden het meeste gemaakt? Rijschool Uniek uit Leiden heeft de meest voorkomende fouten voor je op een rij gezet, zodat jij weet waar je op moet letten!

Verkeersinzicht

Wij zien het veelal misgaan bij het algemene verkeersinzicht. Het probleem hiervan is dat dit niet iets is wat je met een paar tips op kunt lossen. Het gaat om een stukje ervaring, waar de ene nou eenmaal wat langer voor nodig heeft dan de ander. Verkeersinzicht heeft te maken met begrijpen in welke situatie je je bevindt, een idee hebben wat andere voertuigen gaan doen en in een splitsecond kunnen anticiperen hierop. Dit is iets wat je alleen met oefenen kunt bereiken. Wanneer het misgaat tijdens het rijexamen, kan dit simpelweg betekenen dat je nog niet genoeg rijlessen hebt gehad.

Besluitvaardigheid

We snappen dat je nogal zenuwachtig kunt zijn voor jouw rijexamen. Echter kan dit er ook voor zorgen dat je je passief op gaat stellen in het verkeer. En dit is iets wat jouw examinator absoluut niet wil. Wanneer je passief bent, kom je onzeker over. Zorg er daarom dan ook voor dat je zelfverzekerd achter het stuur zit en dat je vooral besluitvaardig bent. Vertrouw erop dat jij de auto bestuurt, en niet andersom.

Rijstrook wisselen

Bij het wisselen van rijstrook gaat er ook een hoop mis. Wanneer het druk op de weg is, wordt er onvoldoende gekeken, onvoldoende gebruikgemaakt van de ruimte, niet de goede snelheid gehanteerd, of wordt er niet geanticipeerd op wat andere rijgebruikers doen. Blijf helder denken en bepaal rustig wanneer je kunt wisselen van rijstrook.